Хамид Хамид от ДПС: Нещата вървят на зле с това управление

„Доста странна декларация, преследва други цели, търсят кризисен пиар, за да бягат от злободневните проблеми – тежката енергийна, здравна и икономическа криза, бягат от решаване на тези въпроси. Както виждате в дневния ред цяла седмица няма законопроекти, а само изслушвания и декларации. Мисля, че нещата вървят на зле с това мнозинство“.

Това заяви депутатът от ДПС Хамид Хамид пред „Монитор“ във връзка с декларация на коалиционното мнозинство, прочетена от парламентарната трибуна днес. 

Веднага след това последва и коментар на главния прокурор Иван Гешев, който е на днешния избор на шеф на ВКС. Той пръв определи декларацията като „кризисен пиар на правителството“, с каквато позиция се съгласиха от ДПС. 

Хамид посочи, че от парламентарната група на ДПС също подготвят сериозен пакет от законодателни предложения в Конституцията и по тях ще се търси подкрепа от другите политически сили.

„Съдебната система трябва да бъде реформирана, ние сме наясно в каква посока. Вслушахме се в препоръките на европейските институции. Ще подготвим проект от промени в тази посока и ще ги внесем, но тези промени ще са за работата на цялата система, няма да се фокусираме върху желанията на някои партии и на някои лица, които са фиксирани върху определени персони.

Тук говорим за работата на съдебната система, а не да сменим този или онзи, и да сложим на тяхно място друг човек.“, заяви Хамид. 

На въпрос дали Иван Гешев ще подаде оставка, както заяви, че ще направи председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров, депутатът отговори, че няма представа. 

Малко по-рано неговият съпартиец Делян Пеевски също коментира декларацията на коалицията. „Проверете дали това е истина, което правят. Запитайте главния прокурор защо не обжалва присъдата „на олигарха Иво Прокопиев“, заяви той.