Учени изброиха ползите от алкохола при хората над 70 години

Служители на австралийския университет Монаш (Мелбърн) стигнаха до заключението, че чаша бира или вино на ден може да предпази от сърдечно-съдови заболявания.

Учените са наблюдавали 18 хиляди души на 70 и повече години в Съединените щати и Австралия. Изследователите открили, че пиенето на пет до десет чаши алкохол седмично води до много по-нисък риск от смърт от сърдечни проблеми.

57% от участниците в експеримента са жени, а 43% са мъже. Повечето от тях били около 70-годишна възраст. Експериментът е провеждан около 4,7 години. Изследователите открили, че умерено пиещите алкохол са в по-добро състояние от своите връстници.

„Това е диапазонът от пет до 10 стандартни напитки на седмица, където видяхме реални ползи за намаляване на риска от смърт, както и за сърдечно-съдови заболявания. Можем да кажем с голяма увереност, че умерената консумация на алкохол изглежда не вреди на възрастните хора по отношение на сърдечно-съдовите заболявания и общата смъртност “, каза пред изданието Робин Уудс, доцент в Училището по обществено здраве и превантивна медицина.

Въпреки това, хората не трябва да използват резултатите от това проучване като насърчение за прекомерна консумация на алкохол, което увеличава риска от рак, сърдечни заболявания, деменция, инсулт и чернодробна недостатъчност, отбелязва източникът.

Zdrave.to