Гастроентеролог с ценни съвети как да се храним правилно по празниците

Два-три дни плавен преход в захранването са необходими за хората, които спазваха Коледните пости. Това съветва гастроентерологът от Военномедицинска академия д-р Даниела Томова.

По думите й не трябва да се стига до крайности в храненето – от постене до огромни количества храна от животински произход. Приемът на храна трябва да бъде често и в малки количества.

Постенето е начин на хранене, при който липсват продукти от животински произход, което от една страна е полезно, защото организмът ни се пречиства от токсични продукти, които много често се натрупват от прекомерна употреба на такава храна. 

Постенето внася в човешкия организъм много полезни микро – и макроелементи, витамини, антиоксиданти, които влияят доста ползотворно върху организма.

От друга страна обаче животинските продукти съдържат незаменими аминокиселини, които изграждат белтъците и които са основна градивна единица на човешкото тяло. При вегетарианците, например, липсата на аминокиселините, които се набавят чрез храните от животински произход, води до недоимък на витамин В12 и те трябва да си го набавят под формата на таблетки.

Приемът на по-голямо количество месна храна, особено по празниците, може да доведе до поява на дискомфорт в стомашната област, да се обострят заболявания като гастрит, колит и др. Може да се появи и подуване на корема, както и повишено количество газове, особено от консумация на варивата.

Храната от животински произход не е вредна, вредно би могло да бъде количеството й. Всичко, което е в нормални количества, е полезно. За яйцата като нормално количество се определя не повече от две яйца на ден. Количеството алкохол трябва също да е малко след дните на постене, каза още лекарката. 

По думите й не трябва и да се смесват алкохолни напитки, за да не се получи алкохолно отравяне, което да доведе до нужда от лекарска помощ. Отравянето може да се прояви с гадене, повръщане, главозамайване, дори и припадане. Припадането е в резултат обикновено на прием на големи количества алкохол.

Храната, консумирана преди пиене на алкохол, води до по-ниска степен на опияняване, тъй като така алкохолът по-малко се резорбира в кръвта. Обикновено при всички празници хората търсят помощ в спешните звена с оплаквания за обострени панкреатит, колит, гастрит. 

При преяждане с яйца се получават и жлъчни кризи. Сега храната от животински произход е много застъпена в кето диетите, веганите пък напълно отричат продуктите от животински произход, но не трябва да се залита нито в едната, нито в другата крайност при храненето, съветва гастроентерологът.

При суровоядците храненето е недоимъчно и е необходимо да следят показателите си на хемоглобин, серумно желязо и особено на витамин В12, тъй като при ниско количество на този витамин се получава пернициозна анемия.

Всичко трябва да е балансирано, трябва да се консумират и мазнини, и белтъчини, и въглехидрати в определени съотношения. Всяко малко количество е полезно за организма.

Големите количества водят до болестни състояния. Добре е да се пости не повече от 30-40 дни, но бременни жени и малки деца е най-добре изобщо да не постят, допълни пред БТА още д-р Томова.

/Zdrave.to