Как да ядем чесън, за да не вреди на стомаха ни?

Чесънът, както всички знаем, е много богат на хранителни вещества.
Той е едно чудо на природата, което убива бактериите, понижава холестерола и кръвната захар, предпазва от образуването на кръвни съсиреци и предлага защита срещу тумори и ракови заболявания. Ето и най-добрите начини за консумиране на чесън, за да извлечем максимални ползи.

Накълцан

Изследванията показват, че кълцането на чесъна подобрява неговите здравословни свойства. Нарязването, накълцването или смачкването на чесъна увеличава количеството на алицин, който е мощен антиоксидант, съдържащ се в него.

спонди гард
СПОНДИ ГАРД помага при шипове

Изчакайте преди да го готвите

Преди да го сложите в ястието или да го ядете, нека нарязаните парчета на чесъна да седят в продължение на 5-6 минути. Това кратко време помага при образуването на алицин. Няма полза от чесъна, ако не го оставите да се „напълни“ с алицин. Освен това, когато оставим чесъна да седи в продължение на няколко минути той става по-стабилен и устойчив на топлина.

Не преварявайте

Готвенето на чесъна за дълъг период от време ще доведе до загуба на неговите мощни хранителни вещества. Съхранете здравословните свойства на чесъна, като го сложите в ястието в последните 7-8 минути и в никакъв случай за повече от десет минути.

Суров

Най-добрият начин да се яде чесън е в суров вид. Това обаче не трябва да се прави на празен стомах и винаги го дъвчете добре с друга храна – картофи, хляб и т.н. Затова е добре да се мачка преди ядене, за да сте сигурни, че няма да попадне цял в стомаха ви, което меже да причини дори язва. Става въпрос за скилидките, а не за пера от пресен чесън, който можете да нарежете лесно в салата.