Нито едно лекарство не ми помогна при болки в гърба. Реших да правя ежедневно 10-минутно разтягане за 30 дни и това се промени

За предимствата на стречинга съм чувала от първия час по физическо възпитание в началното училище, но отдавна не го приемам сериозно.

След 30 години започнах периодично да страдам от болки в гърба. Никое лекарство не помогна, така че трябваше да търсим други начини за решаване на този проблем. Точно в този момент си помислих за експеримента и реших да добавя стречинг към ежедневието си. Всеки ден в продължение на един месец разтягах мускулите си за 10 минути и сега забелязвам някои неочаквани промени в тялото си.

Моят стандартен участък

Накланяне на главата към коляното:  Седнете на пода, изпънете десния крак встрани, огънете лявото коляно и поставете подметката на левия крак близо до вътрешната страна на дясното бедро. Наведете се надясно и прегърнете десния крак с две ръце. Задръжте за 60 секунди, след това сменете страните.

Жабата:  Седнете на пода с крака зад задните части и широко разтворете колене. Без да откъсвате краката си от пода, повдигнете задните си части и изпънете ръцете си напред, доколкото е възможно. Разтворете краката си, докато усетите бедрените мускули да се разтягат. Задръжте тази позиция за 2 минути.

Кобрата:  Легнете по корем. Отдръпнете краката си назад и подпрете ръцете си на пода, като ги поставите под раменете си. Повдигнете горната част на тялото от пода с изправени лакти. Задръжте тази позиция за 2 минути.

„Глава надолу“:  опрете ръцете и краката си на пода и ги разтворете на ширината на раменете. Поддържайки ръцете и краката си изправени, останете в това положение за 2 минути.

Завъртете гърба си, докато седите:  Седнете на пода и изпънете двата крака пред себе си. Свийте лявото коляно и поставете десния лакът върху него. Опрете лявата си ръка на пода зад себе си и погледнете през лявото рамо. Задръжте 60 секунди, след това сменете страните и повторете.

Какво получих в резултат: 1. Започнах да спя по-добре

Болките в гърба не бяха единственият проблем, който ме накара да експериментирам. Имах проблеми със съня. Безсъние, неспокоен сън, чувство на умора веднага след събуждане – всичко това ми беше добре известно. Но не очаквах  разтягането да ми помогне да се наспя добре.

Оказа се, че  разтягането преди лягане може да облекчи мускулното напрежение и да предотврати крампи.  Когато сънят ви не е нарушен, качеството му се подобрява и сутрин се чувствате по-енергични. Така че сега съм оставила чая от лайка, стречинг – това е най-доброто лекарство!

2. Най-накрая усетих собственото си тяло

Разбира се, разтягането е идеалният начин да достигнете перфектното тяло. Но не това е въпросът. За мен  тези упражнения се превърнаха в начин да „обърна“ собственото си тяло.

След като седите на бюрото си цял ден, буквално не усещате краката си до вечерта. Така беше и в моя случай. Но когато започнах да се разтягам, разбрах, че  тялото ми се нуждае от много повече внимание, отколкото си мислех.  По-дълбокото усещане за тялото ми направи класовете ми по-добри и ми позволи да привлека най-слабите и онези, които се нуждаеха от тонус, мускули.

3.

Станах по-малко летаргична

Поддържането на форма за дълъг, тежък работен ден беше друго предизвикателство. Около обяд се почувствах толкова летаргична и сънлива, че всичките ми мисли бяха само за това къде да намеря безопасно място за спане.

10-минутното разтягане ми помогна  значително да повиша енергийните си нива.  Вече не се чувствам мързелива и сънлива. Напротив, производителността ми се подобри и дори започнах да ходя на разходки по време на обедната почивка. Сбогом, обедна умора!

4. Отмина болката в гърба

Въпреки че чувството за облекчение и изчезване на болки в кръста от разтягане не ме изненада, все пак не очаквах толкова ясен ефект.

Като човек, който води заседнал начин на живот и няма възможност да спортува пълноценно всеки ден, исках да намеря упражнения, които биха могли да  намалят сковаността на гърба и да възстановят мускулната подвижност,  без да отнемат твърде много време. Оказа се, че и тук разтягането е много подходящо.

След месец обучение най-накрая почувствах облекчение. Освен това мускулите ми се укрепиха.

5. Резултатите от моите тестове също се подобриха

Някои изследвания предполагат, че упражненията за разтягане също помагат за понижаване на холестерола и контролират нивата на глюкозата, като  предотвратяват атеросклерозата  и увеличават притока на кръв към вътрешните органи. Е, убедих се в това със собствения си пример.

Преди експеримента не се интересувах много от здравето. Липсата на редовни упражнения, лоша диета и заседнал начин на живот – всичко това допринася за високия холестерол и захарта. Разтягането ме спаси много:  резултатите от кръвните изследвания бяха нормализирани.

6. Проблемите с координацията изчезнаха

„Разтягането ще помогне да се справите с мускулното напрежение и да  развиете чувство за баланс“  – прочетох това мнение. Не бих казал, че някога съм имал проблеми с баланса. И защо се нуждаете от развито чувство за баланс, ако прекарвате цял ден на стол?

За първи път забелязах, че нещо не е наред, когато се опитах да карам колело преди няколко години. Просто не можех да запазя равновесие и постоянно падах в едната или другата посока. Сега не мога да повярвам, че такова просто действие беше толкова трудно за мен и с гордост мога да кажа, че  най-накрая показа гравитация, кой отговаря тук!

7. Станах по-малко склонен към стрес

Когато сте нервни, мускулите ви се напрягат.  Това се дължи на психосоматиката. И все пак не бих си помислил, че разтягането наистина действа по-добре от всяко успокоително.

Вече споменах, че ми стана много по-лесно да работя. Но не става въпрос само за притока на енергия. Тези  ежедневни упражнения също спомогнаха за успокояване и постигане на вътрешна хармония.  Душевното спокойствие ми помогна да работя с по-чист ум, без да се фокусирам върху дразнещи мисли.

8. Спрях да замръзвам постоянно

Ако не се движех дълго време, замръзнах завинаги. Това важеше особено за ръцете и краката. Каквото и да направих, за да се стопля, ефектът не беше достатъчен за дълго време.

Процесът на разтягане подобри кръвния ми поток: кислородът и хранителните вещества започнаха активно да текат към органите в цялото тяло. Благодарение на по-доброто кръвообращение, сега имам нормална температура във всички части на тялото си по най-естествения начин.

Често ли правите упражнения за разтягане? Какви предимства и недостатъци на тази практика сте забелязали за себе си?