Как от 1 стар банан си изкарах семки и си отгледах бананово дърво у дома

Дори и да не сте градинар, сигурен съм, че поне веднъж в живота си сте опитвали да отгледате екзотично дърво от костилка . Понякога подобни експерименти са доста успешни. И освен красивото растение, можете да си отгледате и плодовете. След първия си домашен лимон бях нетърпелива да отгледам бананово дърво от закупен банан.

Веднага ще кажа, че растението е абсолютно декоративно и не трябва да чакате реколта. Но колко красиво изглежда. Големите сочни листа са много освежаващи за интериора. А правилната грижа ще ви даде възможност да се насладите на вълшебна гледка. Цъфтежът на банановия храст е хипнотизиращ, защото парче екзотика е точно във вашия дом. Представете си тази красота? Тогава нека направим първата стъпка към него.

Как да отглеждаме бананово дърво от магазини за плодове

Първо трябва да подготвите всичко необходимо. Ще ви трябват: пулверизатор с вода, цедка, поднос, тоалетна хартия, нож, лъжица и пръст. Сега отидете в магазина за банани. Изберете по-малки плодове . От големи, рядко може да се захване нещо, защото те се отглеждат по селективен начин.

Преди да съберете семената, бананът трябва да узрее добре . За целта го поставете на топло място за 3 дни. През това време плода ще потъмнее.

Обелете банана и го нарежете по дължина. Най-често основното натрупване на семена е по-близо до дръжката. Използвайте нож, за да отстраните семената и да ги разнесете върху лентите хартия.

Пресейте земята, за да я наситите с кислород, след което я оставете в тавата. Отгоре поставете хартиени ленти със семена. Леко ги поръсете с пресята пръст около 0,5 см и поръсете с вода от спрей.

Покрийте тавата с капак или пластмаса и я поставете върху радиатора или друго топло място. През деня поддържайте температурата от +27 до +33 градуса, а през нощта от +20 до +25 градуса. Веднага щом се появят първия разсад, отстранете капака и преместете тавата на перваза на прозореца с достатъчно дневна светлина. Оставете най-силните растения и отстранете слабите. Когато кълновете са силни, те могат да бъдат засадени в отделна саксия.

Бананите са доста топлолюбиви , но като цяло процесът на грижа за тях не се различава много от грижата за други тропически растения. Поливайте банановото дърво навреме, присаждайте го периодично и го предпазвайте от вредители. Докато чакате цъфтежа, опитайте да отгледате нещо друго от семето.