10 упражнения, които ще ви осигурят страхотно зрение и ще забравите за очилата

Умишленото упражняване на очите е едно от онези прости неща, които много малко хора правят, но които могат да помогнат неизмеримо за поддържане на страхотна визия.

Ето десет такива упражнения, които ще ви отнемат не повече от десет минути. Опитайте – не можем да не подчертаем колко полезни са!

1. Мигайте две минути. Това упражнение помага за регулиране на кръвообращението в очите.

2. Завъртете главата си с кръгови движения, докато гледате напред. Първо отдясно наляво, после нагоре надолу. Това увеличава кръвообращението в очите ви.

3. Погледнете отдясно, след това бавно преместете погледа си наляво. След това направете същото в обратната посока.

4. Затворете очи и се отпуснете. Смята се, че тъмнината помага за укрепването на фоторецепторните клетки в очите ви, което от своя страна може да помогне за поддържане на ясно зрение.

5. Движете погледа си в различни различни посоки. Погледнете отдясно наляво, нагоре и след това надолу; завъртете очите си с кръгови движения; нарисувайте осмица.

6. Затворете плътно очите си за три до пет секунди, след което ги отворете. Направете това седем пъти. Това помага за отпускане на очните мускули и увеличава кръвообращението в очите.

7. Леко натиснете с пръсти слепоочията си. Поддържайте това налягане за около две секунди. Повторете четири до пет пъти. Това подобрява потока на вътреочната течност.

8. Като държите очите си отворени, нарисувайте с поглед прости геометрични фигури. След това преминете към по-сложни форми.

9. Затворете очи и бавно движете очните си ябълки нагоре и надолу. Повторете това пет до десет пъти.

10. Укрепете фокуса на очите си близо и далеч.

Седнете на стол или застанете пред празна стена. Поставете палеца на около 10 см пред лицето си и се фокусирайте върху него. Можете също така да фокусирате върху обект, който е на разстояние от 5 до 10 м за 10-15 секунди.

След това се фокусирайте върху обект, който е на 10-20 см пред вас, без да движите главата си. Фокусирайте се върху обекта за 10-15 секунди.

След 10-15 секунди се фокусирайте отново върху палеца си. Практикувайте това пет пъти.