Деница Сачева с ключов коментар за пенсионерите

От началото на кризата работим за мерки, които да се грижат за хората. Непрекъснато усъвършенстваме икономическите мерки. И днес направихме това. Ще продължаваме и в следващите дни да обсъждаме пакети от мерки, които да важат до края на годината.

Това заяви в предаването „Още от деня“ по БНТ министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по повод предложените днес от правителството социално-икономически мерки за справяне с кризата породена от коронавируса.

„Не се върви към диференцирана ставка на ДДС. Отново ще повторя, че за края на годината се разработват мерки, с които да бъдем адекватни при един евентуален още по-лош сценарий. Мерките следват съвсем логично времето, в което трябва да бъдат обновявани“, разкри тя.

„Ситуацията, в която се намираме, е тежка. Относно пенсионерите сме готови да удължим мярката. Тук говорим за над 2,5 млн. пенсионери. За безработните също има мярка, като минималното обезщетение се увеличава от 9 лв. на 12 лв. Нашата политика е да увеличаваме средствата за насърчаване на заетостта. Динамиката в пазара на труда е голяма, но към този момент повече хора намират работа, отколкото да я губят.

Всички мерки влизат в сила от август месец, само мярката за безработицата ще влезе в сила от октовмри месец, защото са необходими законодателни промени. Средствата за мерките идват от държавния бюджет. Все още сме в хипотеза да не взимаме заеми“, обяви Деница Сачева.

Социалният министър коментира и продължаващите антиправителствени протести. „Уважаваме протестите и слушаме мнението на протестиращите. Трябва обаче да си дадем сметка, че освен протестиращите има и други граждани, които имат нужда от решения за справяне с кризата, а не от оставки. Ние търсим единствено решение на проблемите. Готови сме да поемем отговорност и да решим проблемите на хората.

В кабинета обсъждаме нови действия. Ние даваме конкретни поводи и причини, заради които трябва да завършим мандата си. Ако есента пандемията е по-голяма, как ще се взимат решения и пакети от мерки, ако парламентът не работи? Не се притеснявам от протестите, всеки има право да изрази своето мнение. Притеснявам се от ескалация на напрежението между институциите“, завърши Деница Сачева.