9 трика, с които картофките ви ще бъдат ужасно вкусни както и да ги направите

Приготвяне:

30 мин

Готвене:
60 мин

Общо: 90 мин

Хранителна стойност:
500 kcal

Как да запазите полезните хранителни свойства на този зеленчук

Представяте ли си, че едва до преди 500 години никой в Европа не е и подозирал за съществуването на картофите?! Те пристигат на Стария континент едвам в края на 15 век, а в тяхната родина – Южна Америка се срещат над 200 разновидности.

Този вид зеленчук е много засищащ, в 100 г от него се съдържат 90 калории, както и доста витамини от групата В, а също и витамин С, различни минерали и въглехидрати.
Съвременната кухня е немислима без ястия от тези грудкови растения, които в наши дни са на четвърто място по отглеждане в света след ориза, пшеницата и царевицата.

Знаете ли обаче как да ги съхранявате и да извлечете от тях максимално полезните свойства?

Съхранявайте картофите на тъмно и хладно място, а не в хладилник.

Преди да започнете да ги приготвяте, огледате добре всеки от тях и отстранете зелената част, ако има такава, заедно с кората, както и всички израстъци и точки.

Прието е обелените картофи да се потапят във вода, преди да започне готвенето, за да се запазят по-дълго време свежи, но не ги оставяте повече от 15-ина минути във водата, тъй като ще загубят доста от съдържащите се в тях хранителни качества и витамини.

Вкусът на пържените и варени картофи ще е по-приятен, ако в мазнината или водата, в която ги приготвяте, прибавите няколко обелени скилидки чесън.

Пресните картофи са вкусни, приготвени заедно с кората, но тя задължително е нужно преди това да бъде добре измита с хладка вода и обтрита с мек абразив, например грапавата част на гъба за миене на чинии.

Когато приготвяте картофено пюре, обезателно използвайте и малко от сока, получен при варенето, тъй като съдържа много ценни съставки.

Ако варите стари картофи, добавете във водата няколко зрънца кимион, стрък магданоз, копър или лъжичка оцет – стават по-вкусни.

Пред пържените картофи, колкото и да са вкусни, винаги предпочитайте печените или варени картофени ястия.

Ако желаете картофеното ястие да се запази топло, но картофите да не се разкашкат, покрийте тенджерата с кърпа, а не с капак, и оставете на съвсем слаб огън.