Как да да подхранваме правилно мушкатото за да има непрекъснат цъфтеж

Не губих времето в периода на карантина – обичам да отглеждам цветя и дори успях да се сприятеля с няколко красиви градинари. „ Цъфтящо мушкато у дома“, аз влязох в търсенето на компютъра и в резултат открих блогове от опитни градинари, които ме научиха много.

„ Защо точно мушкато? „- ще ме попитате. И ще отговоря, че без тази красива саксия просто не мога да си представя апартамента си! От детството си спомням как баба ми отглеждаше цял низ от саксии с цветни прелести на перваза на кухнята. Каквото и да беше: розово, червено и бяло … И дори бордо!

Вярно,  мушкатото цъфтеше не постоянно и едва сега разбрах причината.

ЦЪФТЯЩО МУШКАТО У ДОМА

Днес ще ви кажем как да се грижите за мушкато, така че да цъфти почти през цялата година.

Тези съвети ще бъдат полезни за много домакини, за да постигнат великолепния и чест цъфтеж на това красиво растение. 

Мушкатата са лесни за грижи. На слънчевия прозорец при температури над 12 градуса те са в състояние да цъфтят почти през цялата година. Градинарите ги наричат ​​универсални декоратори, тъй като разнообразие от разновидности могат пищно и тържествено да украсят стая и зала, балкон и цветно легло. При продължителен цъфтеж растенията винаги изглеждат спретнати и устойчиви на атмосферните условия.

За мушкатото сушата е по-удобна от прекомерната влажност, поради което корените да изгният. Но ако позволите силно изсушаване на почвата, тогава цветята могат да изчезнат. Ако стаята е топла, поливането може да се извършва всеки ден. Но обърнете внимание, че горната почва изсъхва добре.

Ако няма време да изсъхне – намалете поливането до 2-3 пъти седмично. Признаците за прекомерно поливане ще станат видими веднага: мудни безжизнени листа, които понякога са покрити с мухъл.

За да започнете процеса на непрекъснат цъфтеж, трябва да прибягвате до доказан метод – подхранване на растението . Твърдата „диета“, когато растението изпитва недостиг на хранителни вещества за дълго време, обикновено води до заболяване, тъй като растението няма сили да устои.

Цъфтежът ще продължи почти през цялата година, ако се подхранва с този прекрасен еликсир.

И ето съставът: 2,7 литра вода, 100 грама мая и половин чаша захар. В трилитров буркан изсипете 2.6-2.7 литра стояща вода без хлор. Разредете маята в топла вода, след което ги добавете в буркана със захарта. Покрийте буркана с марля и го дръжте на топло, като от време на време разклащате съдържанието.

Разтворът ще бъде готов, когато ферментацията приключи. След това разредете една чаша в 10 литра вода и поливайте здравец в 1 чаша, веднъж на две седмици.

Мушкатото много обича различни минерални и органични добавки . Когато то е в стадий на активен цъфтеж, е необходимо да се добавят торове на основата на фосфор и калий. Благодарение на такива добавки мушкатата винаги ще изглеждат здрави и добре поддържани. Също така водата с йод може да се счита за много добра горна захранка: 1 капка йод на 1 литър вода.

Цветарите се съветват да се пръскат листата на мушкатото с тинктура от лукови люспи. Лукът също си струва да добавите лукова кора заедно с горната смес при всяко поливане.