дом Обцество Тъжен ден за спорта! Почина легендарна атлетка

Тъжен ден за спорта! Почина легендарна атлетка

ДЯЛ

На 89 години почина една от жените, оставила най-ярка диря в историята на спорта. Ивет Уилямс е първата жена спечелила златен олимпийски медал за Нова Зеландия през 1952 година и носителка на световен рекорд в скока на дължина.

„Ивет остави огромно наследство в спорта, който обичаме“, пишат от местната федерация по лека атлетика, припомняйки че атлетката е обявена за Спортист на века.

Уилямс спечели златен медал в скока на дължина на Олимпийските игри в Хелзинки през 1952 г. с постижение от 6,24 метра, олимпийски рекорд и само на 1 сантиметър от световния рекорд, който тогава притежава холандката Фани Бланкерс-Коен. Ивет постави нов световен рекорд от 6,29 метра в новозеландския град Гисборн през февруари 1954 г.

„Тренирах по 3-4 часа на ден без фитнес зали, каквито има днес. Нямаше физиотерапевти и лекари, които да пътуват с нас. Учих се на висок скок, прескачайки оградата на дядовата градина“, разказва тя преди време.


ДЯЛ

Warning: A non-numeric value encountered in /home/savepllz/public_html/wp-content/themes/Newsmag/includes/wp_booster/td_block.php on line 997